Τρίτη 1 Ιουλίου 2025

 ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ.

--ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2027.

Συναγερμός εχει σημάνει στην Ευρώπη -αλλά και  στη χώρα μας-  για  νέες αυξήσεις(λόγω δημογραφικού)  στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με πρώτη τη Δανία να ψηφίζει, εν μέσω αντιδράσεων, σύνταξη στα 70 για τους σημερινούς 55άρηδες.
Τονίζεται ότι στο τέλος του 2026 θα κληθεί να αποφασίσει η Ελληνική  κυβέρνηση για το αν και πώς θα αυξηθούν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας από 1/1/2027, με βάση τις εξελίξεις στο προσδόκιμο ζωής .Δηλαδή  θα εξεταστεί η σύνδεση των ορίων ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής, των ατόμων άνω των 65 ετών. Με αυτή τη σύνδεση λειτουργούν ήδη σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και όταν ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής, γίνεται και η ανάλογη προσαρμογή στις ηλικίες συνταξιοδότησης.
Τρεις είναι οι δημογραφικοί δείκτες που θα καθορίσουν αν και πόσο θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας από το 2027:
-Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων άνω των 65 ετών προς τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, που οδεύει προς το 60%, από 39% που είναι σήμερα.
-Ο δείκτης γήρανσης, που αυξάνεται, καθώς για κάθε 170 ηλικιωμένους άνω των 65 αντιστοιχούν 100 νέοι εργάσιμης ηλικίας για να τους αναπληρώσουν.
-Ο δείκτης γονιμότητας, που μπορεί να βελτιώθηκε οριακά από 1,3 παιδιά το 2018 σε 1,5 παιδιά το 2022, αλλά υπολείπεται του 2,1, που είναι στις ανεπτυγμένες χώρες. Η υπογεννητικότητα αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και φαίνεται από το ισοζύγιο γεννήσεων προς θανάτους, που παραμένει ελλειμματικό, και μάλιστα διπλασιάστηκε σε μία 5ετία, από -33.856 άτομα το 2018 σε -64.706 άτομα το 2022!
Επισημαίνεται ότι στη χώρα μας η νομοθεσία προβλέπει μηχανισμό αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από το έτος 2021 και μετά, που θα προσαρμόζει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής κάθε τρία χρόνια.Οι προσαρμογές του 2021 και του 2024 δεν έγιναν, καθώς τα όρια ηλικίας αφενός μεν είχαν ήδη αυξηθεί με το τέλος των μεταβατικών διατάξεων και από 1/1/2022 ισχύουν οι γενικοί κανόνες για πλήρη σύνταξη στα 62 με 40 έτη και σύνταξη γήρατος στα 67 με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, αφετέρου δε η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αλλοιώθηκε από την πανδημία.Ως εκ τούτου ο επόμενος σταθμός που θα εξεταστεί εάν και πόσο θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας εφόσον έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής είναι τα έτη 2027 και 2030. Αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής τότε αυτομάτως θα αυξηθούν και τα όρια ηλικίας από το 2027.
Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια, οπότε στα τέλη του 2029 θα εξεταστεί αν και πόσο ανέβηκε το προσδόκιμο ζωής ώστε να αποφασιστεί εκ νέου η αύξηση στα όρια ηλικίας από 1/1/2030. Το ίδιο θα γίνει και το 2033, κ.ο.κ.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το προσδόκιμο ζωής στους άνδρες άνω των 65 ετών από 18,8 έτη το 2019 αυξάνεται στα 20 έτη ως το 2030 ενώ αντίστοιχα στις γυναίκες από 21,8 έτη αυξάνεται στα 22,9 έτη.
Η σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με τα όρια ηλικίας με βάση την πρακτική του ΟΟΣΑ μπορεί να εφαρμοστεί με αναλογία 1 προς 1, με αναλογία 1 προς 2/3 και με αναλογία 1 προς 1/3.
Το μοντέλο που φαίνεται πιθανό για την Ελλάδα όπως λέει ο ΟΟΣΑ είναι η αναλογία 1 προς 1 δηλαδή για κάθε 1 έτος που θα αυξάνει το προσδόκιμο, θα αυξάνονται κατά 1 έτος και τα όρια ηλικίας.Με το 1 προς 2/3 τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν κατά 8 μήνες για κάθε 12 μήνες αύξησης στο προσδόκιμο ζωής και με 1/3 η αύξηση των ορίων θα είναι ηπιότερη με 4 μήνες για κάθε 1 έτος που θα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.
Σημειώνεται ότι μια από τις δραματικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που επιφέρει το δημογραφικό πρόβλημα είναι η αναλογία συνταξιούχων – ασφαλισμένων, η οποία σήμερα είναι στο 1 προς 1,66. Σε 15 χρόνια θα υποχωρήσει στο 1,25.Αυτό σημαίνει ότι αν σήμερα για κάθε 100 συνταξιούχους υπάρχουν 166 ασφαλισμένοι να τους συντηρούν με τις εισφορές τους, το 2040 σε κάθε 100 συνταξιούχους θα αναλογούν μόνο 125 ασφαλισμένοι για να πληρώνουν τις συντάξεις τους.
Μελέτες διεθνών οργανισμών όπως της (Eurostat, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ ) θέτουν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού την κυβέρνηση λόγω της βόμβας του δημογραφικού.Οι μελέτες οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν καθώς από το 2027 θα συνδεθούν με το προσδόκιμο ζωής και θα αυξάνονται ανά τρία χρόνια εφόσον ανεβαίνει και το προσδόκιμο ζωής μετά το 65ο έτος. Το προσδόκιμο ζωής στα 65 για τους άνδρες, πηγαίνει από 18,7 έτη το 2022 σε 23,9 έτη το 2070, ενώ για τις γυναίκες πηγαίνει από 21,7 έτη σε 26,7 έτη αντίστοιχα.
--------------------------------------------------------------------------------------

ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

 Οι 4 κατηγορίες ασφαλισμένων οι οποίες δεν κινδυνεύουν από μια ενδεχόμενη αύξηση στα  όρια ηλικίας  συνταξιοδότησης είναι οι παρακάτω:
1. Ασφαλισμένοι που έχουν ήδη θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη σε όλα τα ταμεία με βάση τα όρια ηλικίας που ισχύουν από 19/8/2015 ως 31/12/2021 και από 1/1/2022 και μετά. Όσοι δηλαδή μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε δεν επηρεάζονται.
2. Ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με διατάξεις ανάπηρου μέλους (τέκνο, σύζυγος, αδελφός).
3. Οι ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων όπως όσοι ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα τόσο σον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
4. Οι ένστολοι για τους οποίους οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καθορίζονται με ειδικό νόμο.



Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

 



ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ  ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ -


ΣΤΟ LEFKAS  DREAM

--ΕΙΔΙΚΕΣ  ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

--ΕΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ή ΓΙΑ ΔΥΟ ΖΕΥΓΑΡΙΑ.

----------------------------------------------------------------------------

ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ!!!

Σε απόσταση μόλις 900μ από Μοναστήρι Φανερωμένης, το Lefkas Dream βρίσκεται στη Λευκάδα Πόλη και προσφέρει με κοινόχρηστο χώρο lounge, βεράντα και κοινόχρηστη κουζίνα. Το κλιματιζόμενο κατάλυμα απέχει 1,7 χλμ από Παραλία Άγιος Ιωάννης και οι επισκέπτες έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν WiFi και ιδιωτικό χώρο στάθμευσης στον χώρο του καταλύματος. Το Lefkas Dream έχει 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα με ψυγείο και φούρνο, πλυντήριο ρούχων, καθώς και 2 μπάνια με δωρεάν προϊόντα μπάνιου και στεγνωτήρα μαλλιών. Το μπάνιο περιλαμβάνει ντους. Το σημείο ενδιαφέροντος Αλυκές είναι 2,4 χλμ μακριά από το Lefkas Dream, ενώ το σημείο ενδιαφέροντος Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας είναι 2,6 χλμ μακριά. Το αεροδρόμιο Αεροδρόμιο Ακτίου είναι 23 χλμ μακριά από το κατάλυμα.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ :6979308001

------------------------------------------------------------------------

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

 

1.Εχει χαρακτηριστεί από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας

Εκτός από τις φημισμένες -βραβευμένες-παραλίες της διαθέτει ένα πανέμορφο ορεινό όγκο με παραδοσιακά , καταπράσινα, χωριά.

 2.Δεν χρειάζεται πλοίο για να πάς(με συνωστισμό)αφου συνδέεται με την γειτονική Ακαρνανία με πλωτή γέφυρα η οποία σε λειτουργία- ολο το 24ωρο και δωρεάν. Επιπρόσθετα με τούς νέους αυτοκινητόδρομους(Ιόνια και Αμβρακία) η απόσταση από την Αθήνα μειώθηκε στις 3.15’-3.30  ώρες.

 3.Διαθέτει 33 ,μοναδικής ομορφιάς,παραλίες.Το Πόρτο Κατσίκι, η φημισμένη και βραβευμένη ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας και μια από τις δημοφιλέστερες της Μεσογείου .Επίσης τον Αύγουστο του 2013 το αμερικάνικο δίκτυο του CNN, κατέτασσε τους Εγκρεμνούς στην 2η θέση της λίστας με τις καλύτερες παραλίες του κόσμου Οι Εγκρεμνοί θεωρείται η δεύτερη καλύτερη παραλία της Ελλάδας, σύμφωνα με το Tripadvisor.Αγιος Νικήτας,Αγιοφύλι, Καλαμίτσι,Μικρός Γυαλός,Πευκούλια ,Αη Γιάννης-Γύρα συμπληρώνουν τον κατάλογο των παραλιών.

 


4.Εχει μια εξαιρετική κουζίνα με μαμαδίστικα φαγητά, ψησταριές, ψαροταβέρνες κα. Όλα σε προσιτές τιμές.Και φυσικά έντονη νυκτερινή ζωή.

5.Διαθέτει δύο απο τις δέκα καλύτερες στο κόσμο περιοχές για σέρφινγκ: τον κόλπο της Βασιλικής και την περιοχή του Αη Γιάννη( και ο Αη Γιαννης για kite surfing).

6-Είναι ο παράδεισος της ιστιοπλοίας και των θαλάσσιων σπόρ. Είναι νομός που αποτελείται απο 24 συνολικά νησάκια(μεταξυ αυτών το Σκορπιός του Ωνάση, το Σκορπίδι του Λιβανού, Μαδουρή του Α. Βαλαωρίτη κα)!

7.-.Exει το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο, τη σπηλιά Παπανικολή στο Μεγανήσι. Εισχωρεί τόσο βαθιά στην ξηρά, που χρησιμοποιήθηκε κατά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο ως ορμητήριο από το υποβρύχιο «Παπανικολής». Στην ομορφιά και μέγεθος ξεπερνά το ονομαστό σ’ όλο τον κόσμο «Γαλάζιο Σπήλαιο» του Κάπρι, σύμφωνα με την διάσημη και αείμνηστη σπηλαιολόγο Αννα Πετροχείλου.

8.Κατά τη θερινή περίοδο γίνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου ενώ μπορείς να επισκεφθείς ενδιαφέροντα μουσεία.

 







Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025

 




ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ (Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ):

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ :27 ΙΟΥΝΙΟΥ 1850 ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ.

----------------------------
Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ
(ΛΕΥΚΑΔΑ 27/6/1850-ΤΟΚΙΟ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1904).

Στη δεκαετία του 1960, μικρό, αμούστακο παιδί στην πόλη της Λευκάδας,κλωτσώντας τενεκέδες αντί για μπάλα, ξυπόλυτος με τρύπια παντελόνια, ΄΄έτρεχα ανέμελος στα καντούνια.Πίσω από την πλατεία της πόλης,υπήρχε ένα μικρό δρομάκι με το όνομα ‘οδός Λευκάδιου Χέρν-Ιάκομο Κοϊζουμι’’ και πιο πέρα το πατρικό σπίτι που γεννήθηκε με τη σχετική επίγραφή.
Η παιδική μου φαντασία με οδήγησε τότε σε πολλές σκέψεις για τον Λευκάδιο Χέρν.Θεωρουσα ότι ήταν ο αγαπημένος μου θείος στην εξωτική Ιαπωνία που με λαχτάρα, στο φτωχικό σπίτι μου στη Λευκάδα,περίμενα τα δώρα του τα Χριστούγεννα, ξενυχτώντας πίσω από τις γρίλιες.
Και ήρθε.Ηρθε χρόνια μετά ο Λευκάδιος στη ζωή μου.Και την συγκλόνισε.Ηρθε ένα μοναδικό ,ελεύθερο, πνεύμα που σε αιχμαλωτίζει.Με το ανοικτό μυαλό και την αχαλίνωτη σκέψη του.Με τα υπέροχα βιβλία τα οποία εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν στη χώρα μας.
Τα χρόνια πέρασαν και φθάσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν άρχισα τη δημοσιογραφική μου καριέρα στα ‘ΝΕΑ’ και ενθουσιασμένος έλεγα σε φίλους και γνωστούς για τoν Λευκάδιο Χέρν.
Ήταν η εποχή όλοι με άκουγαν δύσπιστα και με απορία μήπως κάνω χιούμορ. Λευκαδίτης στην Ιαπωνία και μάλιστα εθνικός ποιητής. Είναι δυνατόν.Τα χρόνια πέρασαν.Σιγα-σιγά όλο και περισσότεροι ανακάλυψαν τον Λευκάδιο Χέρν με εκδηλώσεις, ντοκυμαντέρ, βιβλία και αφιερώματα.
Στη Λευκάδα ο Χέρν ήταν φυσικά γνωστός πριν από δεκαετίες.Τοπικες εφημερίδες της εποχής του 1950-1970 είχαν αφιερώματα σε κείμενα του αλλά και στη ζωή του.Και είναι φυσικό οι Λευκαδίτες να νοιώθουν περήφανοι για τον διάσημο συμπατριώτη τους.
Το σπίτι που γεννήθηκε βρίσκεται σε ένα καντούνι πίσω από την κεντρική πλατεία της πόλης και φυσικά ο δρόμος φέρει το όνομα του στα ελληνικά και στα Γιαπωνέζικα.
Στο Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας (ήδη Γενικά Αρχεία του Κράτους) σώζεται η πράξη βαπτίσεως του Λευκάδιου στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η ημερομηνία, ακόμη και οι μάρτυρες που υπέγραψαν.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1932, η ιαπωνική πρεσβεία στην Αθήνα με ρηματική της διακοίνωση ανακοίνωνε στο ελληνικό ΥΠΕΞ την πρόθεσή της, όπως και του Ελληνοϊαπωνικού Συλλόγου, να εγείρει με δαπάνες της μια αναθηματική στήλη για τον Χερν στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας και μια δεύτερη, δαπάναις της Ιαπωνοελληνικής Εταιρείας και του Συνδέσμου Χερν, στο Τόκιο. Στη βάση της στήλης που κατέπεσε στον σεισμό του 1952, αλλ΄ ανηγέρθη εκ νέου το 1984 ενώ το 1987 συμπληρώθηκε με μια προτομή του Χερν, έργο του γλύπτη Σπύρου Κατωπόδη, δίπλα στις δαφνοστεφανωμένες προτομές του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και του Άγγελου Σικελιανού.
Εξάλλου στις 12 Οκτωβρίου του 1989 υπογράφηκε η πράξη της αδελφοποίησης μετά από επίσκεψη του τότε δημάρχου της Λευκάδας κ. Σπύρου Μαργέλη στην Σιντζούκου (Shinjuku), μιας από τις 23 διοικητικές περιφέρειες του Τόκιο όπου ο Χερν έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.Από τότε άρχισαν οι επαφές με τους Ιάπωνες μια από τις οποίες είναι η ετήσια έκθεση Ζωγραφικής, που διοργανώνει τα Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας με θέμα «Οι Γέφυρες του Κόσμου», όπου μαθητές από τη Λευκάδα και το Σιντζούκου εκθέτουν αντίστοιχα από 50 δημιουργήματά τους, στις δύο αδελφές πόλεις.
Παράλληλα το πρώτο μουσείο στον Ευρωπαϊκό χώρο για τον Λευκάδιο Χερν, τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας , λειτουργεί από το 2014 στη Λευκάδα .Πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα απαρτίζουν τα εκθέματα του `Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν. Ο επισκέπτης με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών θα περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χέρν.Κι εδώ θα πρέπει να τονιστεί η μεγάλη συμβολή του συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου στη δημιουργία του μουσείου .
Η ιστορία του Λευκάδιου Χέρν μοιάζει με παραμύθι. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η ζωή του έγινε σίριαλ το 1987 στην ελληνική τηλεόραση με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Τσακίρη. Μάλιστα στο βιογραφικό μυθιστόρημα ‘’Η Οδύσσεια του Λευκάδιου Χέρν’’, ο συγγραφέας Τζόναθαν Κόλτ τον αποκαλεί «περιπλανώμενο φάντασμα». Ήταν ένα ελεύθερο μυαλό, πνεύμα διεισδυτικό, αδάμαστο όραμα, ακαταπόνητη εργατικότητα και λυτρωτική δημιουργικότητα.
Ο Λευκάδος Χέρν γεννήθηκε στην Λευκάδα τον Ιούνιο του 1850. Μητέρα του ήταν η Ρόζα Κασιμάτη, μια 25χρονη κοπέλα από τα Κύθηρα. Πατέρας του, ο Ιρλανδός ταγματάρχης Τσαρλς Χερν, ο οποίος υπηρετούσε ως στρατιωτικός γιατρός στα κατεχόμενα τότε από τους Βρετανούς, Ιόνια νησιά.Ο Χέρν μετακλήθηκε στο Δουβλίνο το 1852. Μετακόμισε μαζί με την γυναίκα του και το δίχρονο παιδί.
Σε ηλικία 5 χρόνων ο μικρός Λευκάδιος βρέθηκε χωρίς γονείς αφού ο πατέρας του πήγε να υπηρετήσει στις Ινδίες και η μητέρα του επέστρεψε στην Ελλάδα αφήνοντας τον υπό την κηδεμονία της θείας του. Ο αποχωρισμός από την μητέρα του, ήταν κάτι που σημάδεψε τον Χερν για την υπόλοιπη ζωή του. Υπήρξε το πιο καθοριστικό του βίωμα και κάτι που δεν ξεπέρασε ποτέ καθώς δεν ξαναείδε την μάνα του. Ήταν πολύ μικρός και ήδη ο κόσμος του είχε γεμίσει από φαντάσματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το συγγραφικό του έργο στην Ιαπωνία αποτύπωσε τους θρύλους, την αίσθηση του μεταφυσικού.
Σε μικρη ηλικία ,λοιπόν, ο Λευκάδος Χερν βρέθηκε οριστικά μόνος στην Ιρλανδία με την θεία του πατέρα του να αναλαμβάνει την διαπαίδαγωγησή του και έχοντας στο νού της να τον κάνει κατ' αρχήν ένα καλό καθολικό και αργότερα κληρονόμο της περιουσίας της. Ήταν η πρώτη μεγάλη τραγωδία της ζωής του. Μεγαλώνοντας σε ένα καταθλιπτικό περιβάλλον ο μικρός Λευκάδιος, που κανείς δεν αποκαλούσε με το όνομά του, αλλά όλοι τον φώναζαν "Το Παιδί" θα αναπτύξει ένα υπερβολικό φόβο για τα φαντάσματα και τα στοιχειά. Η θεία του αποφάσισε να καταπολεμήσει αυτούς τους φόβους, κλειδώνοντάς τον τις νύχτες στο κατασκότεινο δωμάτιό του. Οι φόβοι του παιδιού μεγάλωναν όταν πήγαιναν στην εκκλησία. Μόνη ανάπαυλα σε αυτή την καταθλιπτική ζωή ήταν οι διακοπές στη Νότια Ιρλανδία, όπου έμαθε να κολυμπάει, αγάπησε την θάλασσα και άκουσε παλιές ιστορίες και θρύλους από τους ψαράδες της περιοχής. Όταν ο Λευκάδιος έφθασε σε σχολική ηλικία, η θεία του προσέλαβε κάποιον για να του διδάξει τα καθολικά δόγματα, και στοιχεία γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής. Έμαθε πολύ γρήγορα να διαβάζει και να γράφει καλά και η μεγάλη βιβλιοθήκη του σπιτιού -που δεν το ένιωσε ποτέ δικό του -έγινε το καταφύγιο του. Εκεί, στην βιβλιοθήκη, μια μέρα έπεσε πάνω σε ένα περίεργο βιβλίο γεμάτο χαρούμενους ημίγυμνους θεούς και θεές, ημίθεους και ήρωες. 'Ήταν ένα βιβλίο για την αρχαία ελληνική μυθολογία. Αυτές οι φιγούρες που τις αποκαλούσαν διαβολικές, γεννούσαν μέσα στην ψυχή του εννιάχρονου παιδιού ευχαρίστηση. "Εισήλθα τότε στη δική μου Αναγέννηση" είπε χρόνια αργότερα ο ίδιος. Τα βάσανά του ωστόσο δεν είχαν τελειωμό, καθώς μια μέρα το βιβλίο εξαφανίστηκε από την βιβλιοθήκη και όταν το ανακάλυψε ξανά, όλες οι εικόνες έλειπαν, ή είχαν κοπεί με ψαλίδι τα "ανήθικα" μέρη τους. Ήταν όμως αργά, το παιδί είχε ξεφύγει από τον καταθλιπτικό κόσμο της κυρίας Μπρέναν, πράγμα που αντελήφθη και η ίδια. Η γηραιά κυρία ανέθεσε την διαχείριση της περιουσίας της σε ένα μακρινό συγγενή του άνδρα της, τον Χένρυ Χερν Μολυνέ ο οποίος μεταξύ άλλων την συμβούλευσε να στείλει τον Λευκάδιο στο γαλλικό Κολλέγιο του Υβενό κοντά στην Ρουέν. Σε αυτήν τη μικρή ιερατική σχολή, ο Λευκάδιος ένιωσε ακόμα περισσότερο ξεριζωμένος και απομονωμένος, όμως έμαθε καλά γαλλικά και αυτό του επέτρεψε να έλθει σε επαφή με την γαλλική λογοτεχνία που υπήρξε και η πύλη από όπου εισήλθε στον κόσμο της συγγραφής.
Τον Σεπτέμβριο του 1863, μετά από ένα χρόνο παραμονής στην Γαλλία, και πάλι ο Μολυνέ πρότεινε να σταλεί ο Λευκάδιος εσωτερικός στο Κολλέγιο Σαϊντ Κούθμπερτ στην πόλη Ουσί της Αγγλίας, ένα αυστηρό καθολικό κολλέγιο τριακοσίων μαθητών. Ως μαθητής διατύπωνε τολμηρές ερωτήσεις που έφερναν σε αμηχανία τους καθηγητές του, ενώ παράλληλα ήταν ο καλύτερος στην έκθεση και τη γλώσσα. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά στην ζωή του άρχισε να αποκτά αυτοπεποίθηση και να γίνεται κοινωνικός. Όλα αυτά θα τελειώσουν, όταν στα δεκάξι του στη διάρκεια ενός παιχνιδιού έσπασε το σχοινί και τον τραυμάτισε σοβαρά στο μάτι που το έχασε οριστικά. Ήταν η δεύτερη μεγάλη τραγωδία της ζωής του. Ένα χρόνο αργότερα ο Μολυνέ χρεωκόπησε και η θεία του έχασε όλη την περιουσία της.
Το 1868 ο Λευκάδιος που αδυνατούσε να πληρώσει τα δίδακτρα του σχολείου βρέθηκε στο Λονδίνο στο σπίτι μιας παλιάς υπηρέτριας της θείας του που δέχθηκε να του προσφέρει προσωρινά στέγη. Άνεργος και απένταρος γύριζε στην μεγάλη πόλη και περνούσε αρκετές ώρες στο Βρετανικό Μουσείο και ιδιαίτερα στην αίθουσα με τα ιαπωνικά αγάλματα του Βούδα. Μια μέρα ο Μολυνέ που κάπως είχε ορθοποδήσει οικονομικά, τον κάλεσε στο γραφείο του. Του έδωσε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τη Νέα Υόρκη και λίγα χρήματα για το ταξίδι, τα τελευταία χρήματα που έπαιρνε από την θεία του, όπως του είπε, προσθέτοντας ότι από εδώ και πέρα ο ίδιος ο Λευκάδιος θα ήταν υπεύθυνος για την ζωή του. Ήταν οι Ιρλανδοί εργάτες των αποθηκών του λιμανιού της Νέας Υόρκης που βοήθησαν τον Λευκάδιο Χερν να επιβιώσει όταν βρέθηκε μόνος και απένταρος στα πεζοδρόμια της μεγαλούπολης. Συχνά κοιμόταν στον δρόμο, εργάστηκε ως σερβιτόρος, υπηρέτης, τυπογράφος και διορθωτής. Πάλεψε με το κρύο, την πείνα και τη μοναξιά και θα μπορούσε να είχε χαθεί οριστικά αν δεν βρισκόταν στον δρόμο του, στο Σινσινάτι, ένας Άγγλος τυπογράφος, ο Χένρυ Γουώτκιν. Η προβληματική όραση του Λευκάδιου δεν του επέτρεπε να εργαστεί στο τυπογραφείο, όμως ατού Γουώτκιν βρήκε στέγη και κυρίως μια ζεστή συντροφιά, καθώς ολόκληρα βράδια συζητούσαν για βιβλία και ιδέες. Ο Γουώτκιν τον έφερε σε επαφή με την γερμανική λογοτεχνία και φιλοσοφία, και ο Λευκάδιος διάβαζε και μετέφραζε κείμενα των ουτοπιστών σοσιαλιστών Φουριέ και Σαιν Σιμών που λάτρευε ο τυπογράφος. Τον καιρό εκείνο, επίσης, ο Λευκάδιος Χερν άρχισε να εργάζεται ως άνθρωπος για όλες τις δουλειές σε μια μικρή εμπορική εφημερίδα, την οποία εγκατέλειψε το 1872 για να εργαστεί ως διορθωτής σε μια εκδοτική εταιρεία. Στη συνέχεια σε μια κίνηση απελπισίας κατάφερε να πείσει τον εκδότη της μεγαλύτερης εφημερίδας του Σινσινάτι να τον προσλάβει δοκιμαστικά. Καλύπτοντας το αστυνομικό δελτίο προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η ευρυμάθειά του, ο πρωτότυπος τρόπος που κάλυπτε τα θέματα και η καλλιεργημένη γραφή του. Η τοπική κοινωνία άρχισε να τον αποδέχεται, μέχρις ότου παντρεύτηκε μια νεαρή μιγάδα. Ο γάμος του στάθηκε και η αιτία της απόλυσής του.
Αηδιασμένος εγκατέλειψε το Σινσινάτι, για την Νέα Ορλεάνη, τον Νοέμβριο του 1877.
Ο πρώτος καιρός στη Νέα Ορλεάνη δεν ήταν καθόλου εύκολος για τον Λευκάδιο Χερν και ο πειρασμός της αυτοκτονίας πέρασε για μερικές φορές από το μυαλό του. Στις 15 Ιουνίου 1878 έπιασε δουλειά σε μια νέα εφημερίδα, μεταφράζοντας γαλλικά λογοτεχνικά κομμάτια συγγραφέων που αγαπούσε, ενώ ταυτόχρονα φούντωνε μέσα του η επιθυμία να ταξιδέψει. Εν τω μεταξύ καθιερώνεται ως δημοσιογράφος στην Νέα Ορλεάνη, όμως ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του αιχμάλωτο της επιβίωσης.
Τον Δεκέμβριο του 1884 στην Παγκόσμια Βιομηχανική Έκθεση στη Νέα Ορλεάνη την προσοχή του τράβηξαν ιδιαίτερα τα ασιατικά περίπτερα και στο ιαπωνικό περίπτερο μελέτησε με ιδιαίτερη προσοχή τα εκθέματα με την βοήθεια του ειδικού απεσταλμένου της Ιαπωνίας, Ιτζίζο Χατόρι.
Θα ακολουθήσει η επιστροφή του στη Νέα Υόρκη, και κατόπιν θα φύγει για τις Γαλλικές Αντίλλες, όπου θα ζήσει για δύο χρόνια στην Μαρτινίκα. Εδώ θα ολοκληρωθεί μια ιδεολογική στροφή μέσα του: Ο Λευκάδιος Χερν θα απορρίψει τον δυτικό πολιτισμό. Το ζεστό και υγρό κλίμα της Μαρτινίκας τον εμπόδιζε να γράψει, αν και εκεί έγραψε το καλύτερο βιβλίο του -"Δυό χρόνια στις Γαλλικές Αντίλλες"- πριν πάει στην Ιαπωνία, όμως δεν ήθελε να επιστρέψει στην Νέα Υόρκη. Το βιβλίο του Πέρσιβαλ Λόουελ "Η Ψυχή της Άπω Ανατολής" του ξύπνησε το παλιό του ενδιαφέρον για την Ιαπωνία, και η πρόταση του περιοδικού Harper για μια παρουσίαση της ζωής της μακρινής εκείνης χώρας ήλθε την κατάλληλη στιγμή.
Τον Μάρτιο του 1900 ο Λευκάδιος Χερν έφυγε από το Βανκούβερ με το πλοίο "Αβησσυνία" για την Γιοκοχάμα. Χρόνια αργότερα, ως πολίτης της Ιαπωνίας, ο Λευκάδιος Χερν αποτύπωσε σε ένα από τα καλύτερα κείμενά του την πρώτη εντύπωση που έκανε στους επιβάτες του πλοίου "Αβησσυνία" η θέα του ηφαιστείου Φουτζιγιάμα.
Βρήκε δουλειά ως καθηγητή της αγγλικής γλώσσας στην πόλη Ματσούε στη βορειοδυτική Ιαπωνία. Ο Χερν συνάντησε έναν καινούριο κόσμο, παντρεύτηκε τη Σετζούκο Κοϊζούμι,κόρη οικογένειας σαμουράι, των Κοϊζούμι που είχαν ξεπέσει με την καταστροφή που επέφερε σε αυτήν την κοινωνική τάξη η νέα πορεία της Ιαπωνίας. Πήρε το όνομα της συζύγου του και από Λευκάδιος Χερν και ονομάστηκε Κοϊζούμι Γιάκουμο. Μαζί της έκανε τέσσερα παιδιά.
Πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 1904 από οξύ πνευμονικό οίδημα. Άφησε πίσω του ένα ογκώδες συγγραφικό έργο από βιβλία και πανεπιστημιακές παραδόσεις που περιλαμβάνονται στην ιαπωνική έκδοση των 27 τόμων του έργου του.
Η φύση, τα μνημεία, οι θρύλοι, οι κώδικες συμπεριφοράς, οι άνθρωποι της Ιαπωνίας ήταν για τον Χερν, αντικείμενο μελέτης και περισυλλογής. Έσκυψε με σεβασμό και αγάπη στην χώρα και τις παραδόσεις της, έγινε ένας από αυτούς, πήρε ακόμα και την υπηκοότητα. Τα γραπτά του αναδίδουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του τόπου και οι μεταφράσεις τους συνέβαλαν στο να αποκτήσουν οι δυτικοί την αίσθηση της χώρας. Δικαίως θεωρείται ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας.
Ο Χερν κατέγραψε μια άλλη Ιαπωνία, των θρύλων των Σαμουράι και των παραδοσιακών αξιών. Χαρακτηρίσθηκε ως ο αυθεντικότερος ερμηνευτής της Ιαπωνίας στη Δύση ενώ το βιβλίο του "Ματιές στην άγνωστη Ιαπωνία" διδάσκονταν σε όλα τα σχολεία της χώρας επί δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι περιζήτητα, 8 μουσεία υπάρχουν προς τιμήν του σε όλη την Ιαπωνία ενώ το άγαλμα του ξεχωρίζει στην κεντρική πλατεία του Τόκιο και μνημεία έχουν στηθεί σε κάθε γωνία τις Ιαπωνίας από όπου πέρασε.
Είμαι πεπεισμένος ότι ο Λευκάδιος θα μας ακολουθεί για πάντα.Γιατι είχε ανοιχτό μυαλό , διαφορετικό τρόπο σκέψης και δύναμη ψυχής.Για μένα ο Λευκάδιος θα είναι μια πυγολαμπίδα στην Πρωτομαγιάτικη Λευκάδα που θα αναμοσβύνει.Και μια πεταλούδα στο μπαλκόνι μου που θα πετάει συνεχώς.
Όπως το πνεύμα του!

ΤΟΥ ΗΛΙΑ  ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

 

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:ΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ-ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ

 

Μπαράζ εκδικάσεων αγωγών από συνταξιούχους για τα  αναδρομικά του 11μηνου (Ιουνιος 2015-Μαιος 2016),καταγράφεται στα δικαστήρια της χώρας  , μετά την πρόσφατη απόφαση του ΑΕΔ  σύμφωνα με την οποία   δικαιούχοι αναδρομικών είναι μόνο όσοι προσέφυγαν στη  δικαιοσύνη.Ετσι οι  370.000 συνταξιούχοι  είναι οι μόνοι που έχουν ενεργές διεκδικήσεις  και  συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα για να λάβουν τα αναδρομικά τους, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο για μια γενική πληρωμή σε όλους τους συγκεκριμένους συνταξιούχους. Ως  γνωστον η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα αναδρομικά    σε όσους εχουν προσφύγει με νομοθετική ρυθμιση.Ετσι στο τέλος κερδισμένος,  θα είναι μόνο ο ‘ένας  στους  7  συνταξιούχους!!!.

Επισημαίνεται ότι τα
 αναδρομικά του 11μηνου θα καταβληθούν με τόκο 6% και αφορούν μόνο  τους 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αψήφώντας  τις νουθεσίες των κυβερνητικών στελεχών που τους έλεγαν (π.χ. ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας) ότι δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια. ΄Ηρθε στη συνέχεια διάταξη νόμου επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση που όρισε ότι μετά το 2020 χάνεται το δικαίωμα προσφυγής!

Την ιδια  ώρα μέσα  στο καλοκαίρι- και με σημαντική καθυστέρηση- θα καταβληθούν τελικά τα αναδρομικά εως 8.500  ευρω ,των επανυπολογισμών συντάξεων σε  80.000  περίπου συνταξιούχους . Η καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών λόγω επανυπολογισμών  οφείλεται στο γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τη συλλογή των στοιχείων και έτσι ο ΕΦΚΑ δεν έχει το αρχείο για να καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά ύψους ως 8.500 ευρώ.

Πρόκειται για εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων και αφορούν:

- Σε επανυπολογισμούς 40.000 συντάξεων, με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020, που λαμβάνουν συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 29 Ταμεία κύριας ασφάλισης.
- Σε επανυπολογισμούς των κρατήσεων του νόμου 4093/2012 σε 42.000 κύριες συντάξεις αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ειδικότερα τα δύο πακέτα αναδρομικών αφορούν τα παρακάτω:
1. Σε επανυπολογισμούς 40.000 συντάξεων με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 που λαμβάνουν συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 29 Ταμεία κύριας ασφάλισης.Το πακέτο αυτό αφορά συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ελλιπή στοιχεία στους χρόνους ασφάλισης ή και στις αποδοχές τους, ή ανήκουν σε άλλες περιπτώσεις με σύνταξη από διαδοχική ασφάλιση ή με εργασία μετά τη συνταξιοδότηση, με παράλληλη ασφάλιση κ.ά. Τα ποσά των αναδρομικών φτάνουν έως 8.500 ευρώ. Για τους εν λόγω συνταξιούχους που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους τον Οκτώβριο του 2023, ως απόρροια των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση. Εκκρεμούσαν ωστόσο τα αναδρομικά από διπλές ασφαλίσεις, καθώς ο ΕΦΚΑ διαπίστωσε ότι είχαν υπολογιστεί λάθος τα ποσά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει την καταβολή τους.
Συγκεκριμένα, για όσους είχαν 31 έτη ασφάλισης η προσαύξηση ξεκινά από 1,08% επί της ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ για όσους η σύνταξή τους έχει υπολογιστεί με 40 έτη ασφάλισης η προσαύξηση φτάνει το 7,2%. Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με ενδιάμεσους χρόνους θα λάβουν αντίστοιχα ποσοστά προσαύξησης της σύνταξης τους.
Τονίζεται ότι τα ποσά των αναδρομικών είναι μεικτά και οι κρατήσεις που επιβάλλονται είναι: 6% η παρακράτηση για την υγειονομική περίθαλψη. Κλιμακωτή παρακράτηση από 3% έως 14% λόγω της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ, καθώς και φόρος 20% επί του ποσού των αναδρομικών.
2. Ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε τους επανυπολογισμούς των μειώσεων για συντάξεις αποστράτων που υπερβαίνουν τα 2.500 ευρώ και θα είναι έτοιμος να πληρώσει τα αναδρομικά από τις διαφορές που έχουν προκύψει υπέρ των συνταξιούχων όταν η ΓΓΠΣ αποστείλει το σχετικό αρχείο. Πρόκειται για αναδρομικά ύψους από 1.200 έως 3.500 ευρώ που αναμένονται να δοθούν σταδιακά ίσως και εντός καλοκαιριού σε δεκάδες χιλιάδες απόστρατους.Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε 27 μήνες και προκύπτουν από τη μείωση των κρατήσεων που επιβάλλονταν σε συντάξεις και μερίσματα με άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ βάσει του νόμου 4093/2012.Τα αναδρομικά προέρχονται από το γεγονός ότι η μείωση του νόμου 4093 έπαψε να επιβάλλεται με νόμο από τον Απρίλιο του 2023 στα μερίσματα που λαμβάνουν οι απόστρατοι από τα μετοχικά τους ταμεία και έμεινε μόνον στις κύριες συντάξεις.
Αυτή η μεταβολή προκάλεσε αυξήσεις σε πολλούς συνταξιούχους, καθώς στον υπολογισμό της κλίμακας μειώσεων δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη το μέρισμα, αλλά μόνον η σύνταξη.

---------------------------------------

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΟΣΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ


Οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει δικαιούνται:
• 800 ευρώ από τα κομμένα Δώρα και επιδόματα ενός έτους στις κύριες συντάξεις.
• Δυο επικουρικές συντάξεις από τα κομμένα δώρα κι επιδόματα των επικουρικών.
• Τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων για το 11μηνο.
Τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι έχουν ως εξής:
– Για συνταξιούχους ΙΚΑ αναδρομικά από 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ.
– Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών αναδρομικά από 1.111 ευρώ έως 4.004 ευρώ.
– Για συνταξιούχους Δημοσίου αναδρομικά από 727 ευρώ έως 2.820 ευρώ.
– Για συνταξιούχους λοιπών επικουρικών ταμείων (Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων, Αρτοποιών κ.ά.) αναδρομικά από 668 ευρώ έως 2.399 ευρώ
.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025

 

MEΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ  ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ!! (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΕUROSTAT )

--ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 15  ΧΡΟΝΙΑ(ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) !!!

Σε
 τραγική κατάσταση βρίσκονται τα εισοδήματα των ελλήνων εργαζομένων όπως προκύπτει από τα επίσημα   στοιχεία των διεθνών οργανισμών .Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ -TAXING WAGES 2025 , αποκαλύπτει πως ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν υψηλότερα πραγματικά εισοδήματα το 2024, ορισμένες είδαν μείωση, καθώς οι αυξήσεις των μέσων φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων ξεπέρασαν την αύξηση των καθαρών μισθών.Μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών χωρών που καλύπτει η έκθεση, επτά κατέγραψαν το 2024 μείωση του πραγματικού εισοδήματος σε σύγκριση με το 2023: Η Ιταλία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ισπανία.Η έκθεση έχει ως σημείο αναφοράς τα πραγματικά εισοδήματα - μετά τη φορολόγηση και συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό - ενός μέσου άγαμου εργαζόμενου χωρίς παιδιά.Στην περίπτωση της Ελλάδας ο μέσος μισθός αυξήθηκε κάτα 4,7% το 2024. Με τον πληθωρισμό στο 3%, αυτό μεταφράζεται σε πραγματική αύξηση του μισθού κατά 1,7% προ φόρων. Με τον μέσο φορολογικό συντελεστή να αυξάνεται στο 2,6%, τα πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα μειώθηκαν το 2024 κατά 0,9%
Εξάλλου
 στις 7-11-2024 και η Eurostat δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο («Average full time adjusted salary per employee») από το 1995 μέχρι και το 2023, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 3η από το τέλος θέση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Την ιδια ώρα προτελευταία στην κατάταξη όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024 που δημοσίευσε η
 Eurostat και είναι 30% χαμηλότερη από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στη πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο και στην τελευταία η Βουλγαρία.

Στο μεταξύ όπως
 τονίζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ,  στην  Ετήσια Έκθεση του 2025 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση: ‘’δεκαπέντε χρόνια μετά την οικονομική κρίση,  οι μισθοί  στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν σε επίπεδα που δεν διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση για μεγάλο μέρος των εργαζομένων..Όπως αναφέρεται στην έκθεση, την περίοδο 2009–2024, ο μέσος ετήσιος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 32,8%. Ακόμα και στην πενταετία 2019–2024, η μείωση έφτασε το 1,1%, παρά την άνοδο κατά 2,9% στη διετία 2023–2024.
Εξάλλου
 -σύμφωνα με την ίδια έκθεση :
-Το 2024, το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης των μισθωτών ανήλθε στο 8,8%, από 8% το 2023, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν μόλις 3,8%. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ, καλύτερη μόνο από τη Βουλγαρία.
--29,3% των μισθωτών δεν μπορούσαν να ξοδέψουν ούτε ένα μικρό ποσό για προσωπικές ανάγκες (από 27,9% το 2023).
--23,5% δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής σε τακτικές δραστηριότητες αναψυχής.
--Το ποσοστό υποκειμενικής φτώχειας στους μισθωτούς ανήλθε στο 57,1%, η υψηλότερη τιμή στην ΕΕ, ξεπερνώντας κατά 28,6 ποσοστιαίες μονάδες τη δεύτερη, επίσης της Βουλγαρίας.
Παράλληλα το 2024, βάσει στοιχείων της
Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση, με τις περισσότερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας (συγκεκριμένα 39,8 ώρες) για τους εργαζόμενους, πλήρους και μερικής απασχόλησης, ηλικίας 20 έως 64 ετών. Ξεπερνάμε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία, ενώ την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 36 ώρες εργασίας.Την ώρα που, στην Ευρώπη, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτονόητες, οι συζητήσεις για 4ήμερη εργασία έχουν ξεκινήσει προ πολλού, στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο, αμείβονται λιγότερο και βρίσκονται διαρκώς υπό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, υπό τον φόβο της απόλυσης.Μάλιστα ο ένας στους δύο εργαζόμενους δήλωσε ότι εργαζόταν παραπάνω ώρες από αυτές που όριζε η σύμβασή του, απαντώντας σε έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για την ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα.

----------------------------
ΓΡΑΦΗΜΑ

--Ο
 1 στους 4 εργαζόμενους σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, 630.529 άνθρωποι (το 22% του συνόλου των εργαζομένων) λαμβάνει μηνιαίο μέσο μισθό   μόνο  504  ευρώ καθαρά (582,48  ευρώ μεικτά).
--1.365,81
  ευρώ  είναι ο μέσος μεικτός μισθός πλήρους απασχόλησης (1.065 € καθαρά)
 --1 στους 4 σχεδόν (22%) με μερική απασχόληση και καθαρό μηνιαίο μισθό 504 € (582,48 € μεικτά).
---Οι γυναίκες λαμβάνουν το 86-88% του μισθού των ανδρών.
ΠΗΓΗ : ΕΦΚΑ  2024.




Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

 





ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ:ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!

Δεν χρειάζονται συστάσεις. Συγκινεί, γοητεύει, συναρπάζει .Το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα ,συγκαταλέγεται στις καλύτερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το TripAdvisor ενώ έχει βραβευθεί ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας .
Το αρχικό όνομα της, καθώς και της γύρω περιοχής που ως τοπωνύμιο ακούγεται και σήμερα είναι “Μ(ου)τλού”.
Είχα τη τύχη να την ανακαλύψω( και να γράψω για αυτήν), την δεκαετία του 1970 όταν η πρόσβαση της ήταν με τα πόδια από ένα μικρό μονοπάτι.Ηταν το πρώτο δημοσίευμα που έγινε- για την άγνωστη τότε - παραλία.
Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού (35 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας)κοντά στο ακρωτήριο Λευκάτας. Το κοντινότερο χωριό είναι το χωριό Αθάνι.Η παραλία είναι αμμώδης, τα νερά είναι βαθιά, φτάνοντας πολλά μέτρα βάθος μέσα στον όρμο, ενώ έξω από τα ακρωτήρια φτάνουνε τα 350 μ. βάθος.
Εκτός από το ανοιχτόχρωμο γαλάζιο των νερών και την λευκόξανθη άμμο, το τοπίο είναι αυτό που της χαρίζει τη μοναδικότητα και τη φήμη που έχει αποκτήσει.
Η ονομασία Πόρτο Κατσίκι οφείλεται σε Ιταλούς στρατιώτες που στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την θαλασσοταραχή, αγκυροβόλησαν το καΐκι που τους μετέφερε, στο εσωτερικό του βράχου που προστατεύει την αμμουδιά από το βοριά. Βγαίνοντας στην στεριά προσέγγισαν μαντρί που υπήρχε λίγο παραπάνω για να περάσουν το βράδυ και ο βοσκός τους περιποιήθηκε σφάζοντας ένα κατσίκι για να φάνε. Έτσι έβγαλαν την ονομασία χρησιμοποιώντας το «πόρτο» για το χώρο που προστάτεψε το καΐκι τους και το «κατσίκι» που ικανοποίησε την πείνα τους.
ΦΩΤΟ G.DIMITRIOU

 ΕΛΠΙΔΕΣ  ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ 13-14ου ΜΙΣΘΟΥ  ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ελπίδες  για- τη μερική έστω- επαναφορά των δώρων στο δημόσιο(13ος-14ος μισθός) έχουν οι  δημόσιοι υπάλληλοι με το ‘κουμπί’ να βρίσκεται σε μία κοινοτική οδηγια.Ειδικότερα κομβικό σημείο  του όλου θέματος αποτελεί η  κοινοτική οδηγία για τη σύγκλιση των μισθών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στην οποία αναφέρθηκαν τόσο οι εισηγητές του ΣτΕ όσο και οι δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ και αποτελεί το σημείο-κλειδί στη δίκη που έγινε στο ΣτΕ στις  6/6/2025 .Επισημαίνεται ότι η οδηγία 2022/2241 Ε.Ε. εφαρμόζεται μεν από την κυβέρνηση με τον νόμο 5163/2024 και προβλέπει τον καθορισμό εισαγωγικού μισθού 880 ευρώ στο Δημόσιο, ίσο δηλαδή με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, πλην όμως στο Δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα Δώρα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Τονίζεται ότι, πρόσφατα, εκδόθηκε η απόφαση του Μισθοδικείου, με την οποία απορρίφθηκε η επαναφορά των Δώρων στις συντάξεις των δικαστών. Πάντως σύμφωνα με νομικούς κύκλους που μετέχουν στη διεκδίκηση της επαναφοράς των Δώρων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η απόφαση για τα Δώρα των συνταξιούχων δικαστών δεν μπορεί να συσχετιστεί και να επηρεάσει την απόφαση του ΣτΕ για τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως επισημάνθηκε ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πρέπει:
1. Να ελεγχθεί αν η περίοδος της αγωγής για τα Δώρα εμπίπτει εν όλω ή εν μέρει στην περίοδο μετά τη λήξη της προθεσμίας (15.11.2024) μεταφοράς της Οδηγίας.
2. Να ερμηνευθούν οι ορισμοί της Οδηγίας, αν θεσπίζουν και επιταγές για άνευ ετέρου εξομοίωση μισθών και μάλιστα μεταξύ των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, περαιτέρω δε, αν η εξομοίωση αφορά κατωτάτους μόνο μισθούς, αν υφίσταται ενωσιακή έννοια τέτοιου κατωτάτου μισθού, πώς αυτή συγκροτείται και ποια τα περιθώρια των κρατών-μελών για άλλη, διαφορετική διάπλαση των μισθών (κατωτάτων ή μη) κατά κατηγορίες.
3. Να ερευνηθεί ποια είναι η νομοθετική διάπλαση των αποδοχών των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων (διαχρονικώς, λαμβανομένου υπόψη και του ν. 4354/2015), συγκρινόμενη προς αυτήν των αποδοχών των εργαζομένων με σχέση εξηρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, κατά το Εργατικό Δίκαιο.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι παρότι η απόφαση θα καθαρογραφεί το β' εξάμηνο του έτους, την τελική απόφαση για την επιστροφή ή όχι των Δώρων θα πάρει η κυβέρνηση, εκτός και αν το Σ.τ.Ε ξεκαθαρίσει ότι οι δύο επιπλέον μισθοί θα επανέλθουν για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους στο ύψος που έχουν σήμερα.Αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της πλήρους επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, η ετήσια επιβάρυνση για το κράτος εκτιμάται περί τα 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο το ΣτΕ να επιτρέψει την καταβολή επιδόματος αντί για την πλήρη επαναφορά των Δώρων, οπότε το κόστος θα περιοριστεί στα 350-400 εκατομμύρια ευρώ.Σε περίπτωση που το ΣτΕ περιοριστεί σε γενική παραδοχή χωρίς να ορίσει σαφή όρια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει σταδιακά την επιστροφή των Δώρων, σε βάθος χρόνου και τηρουμένων των δημοσιονομικών ισορροπιών.
Τονίζεται ότι στην πιλοτική δίκη που διεξήχθη  στις  6/6/2025 , μετά από αίτηση της ΑΔΕΔΥ, συζητήθηκε η αγωγή κατά του Δημοσίου από εκπαιδευτικό δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος διεκδικεί για τα έτη 2023 και 2024 την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, συνολικού ποσού 6.278 ευρώ, με το επιχείρημα ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πλέον κίνδυνο χρεοκοπίας, ούτε βρίσκεται σε δημοσιονομικούς περιορισμούς σαν και αυτούς που εφαρμόστηκαν με τα μνημόνια που έφεραν την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο.Ο προσφεύγων στην Δικαιοσύνη υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η παράλειψη του νομοθέτη να επαναφέρει τα επιδόματα εορτών και αδείας αντίκειται στο Σύνταγμα και ειδικότερα στις αρχές της ανθρώπινης αξίας, της ισότητας, της ισότητας στα δημόσια βάρη και της αναλογικότητας, καθώς και σε διατάξεις του Ευρωπαϊκού δικαίου (Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οδηγία 2022/2041/ΕΕ).
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να του καταβληθούν ευθέως τα ζητούμενα ποσά, μέσω της επέκτασης και στον ίδιο διατάξεων του ατομικού Εργατικού Δικαίου, λόγω της επιβαλλόμενης από την Ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041/ΕΕ ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκούς κατωτάτου μισθού ο οποίος να εγγυάται την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Από την πλευρά τους, οι εισηγητές και οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι η επαναφορά των δώρων θα έχει «μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,37 δισ. ευρώ χωρίς εργοδοτικές εισφορές και συνολικώς 1,55 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών».

Δημοφιλείς αναρτήσεις